понеділок, 21 вересня 2015 р.

21 вересня - Міжнародний день миру

Den_miru_logoДля нас, громадян України, мир — це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, діти ходять в школу, дорослі працюють, ми маємо можливість безпечно відпочивати в будь-якому куточку нашої країни. Проте для дуже багатьох людей в сучасному світі це не більше, ніж казкова мрія. Вони живуть в атмосфері нестабільності і страху. У Міжнародний день миру (англ. International Day of Peace) людина замислюється над тим, а що вона особисто зробила заради миру і злагоди хоча б у своєму оточуючому світі.
Взагалі, засновником цього свята став Папа Римський Павло VІ. Можливо, саме тому основною його ідеєю є теза: «Пробач, і ти отримаєш мир».
Останнім часом з'явилася певною мірою нова традиція святкування Міжнародного дня миру. Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй постановила щорічно святкувати цей день 21 вересня як «день глобального припинення вогню й ненасильства». У зв'язку з цим було закликано всі країни та всіх людей припинити військові дії на цілу добу. Що дав цей захід? Цілих двадцять чотири години безпечної перерви отримали ті люди, які надають життєво необхідну швидку допомогу тим, хто її потребує. Крім того, протягом цього періоду посередники отримали можливість дійти згоди, заключити перемир'я, а найголовніше — для тих, хто бере безпосередню участь у збройних (і не тільки) конфліктах — це шанс ще раз замислитися про доцільність продовження насильства.
Символом міжнародної солідарності всіх людей світу став Дзвін миру. Дзвін Миру — символ спокою, мирного життя і дружби, вічного братерства і солідарності народів. І в той же час — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження Людини і Культури. Перший Дзвін Миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, пожертвуваних дітьми всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також вплавили ордени і медалі, інші почесні відзнаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні свідчить: «Хай живе загальний мир у всьому світі». У 1996 році такий же дзвін був встановлений у резиденції ООН у Відні. Дзвін Миру встановлений у багатьох містах Японії, крупних містах Німеччини (1989), Польщі, Туреччини (1989), Мексики (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Філіппін (1994), Канади (1996), Бразилії (1997), Аргентини (1998), Еквадору (1999), Узбекистану (2003) та ін. країн.
Den_miru_stat
Дзвін миру, подарований штаб квартирі ООН у Нью-Йорку ООН Японії у 1954 році
ООН, після чого він ударяє в дзвін. Настає хвилина мовчання, а далі із зверненням виступає голова Ради безпеки ООН.
Уряди різних країн повинні усвідомити глобальне значення Міжнародного дня миру, а ми для початку маємо навчитися жити в мирі одне з одним.
День миру в Україні встановлений Указом Президента № 100 від 5 лютого 2002 року «Про День миру» і відзначається щорічно 21 вересня — в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.
Наша держава протягом багатьох століть не раз відчувала, що таке війна. В багатьох українських родинах не дочекалися з війни рідних та близьких. Що таке смерть, розруха, голод, неймовірні людські страждання український народ пережив на собі. Тому до Міжнародного дня миру в нашій країні люди ставляться з глибокою пошаною і усвідомленням того болю, який завдає війна. Недаремно символом нашої держави став прапор, що має синьо-жовті кольори, які символізують мирне небо та достаток.
В усьому світі символом миру вважається білий голуб. Це птах всеземної любові та миру. З давніх часів вважалось, що душа людини відлітає на небо в образі голуба. Може не випадково їх часто називають святими птахами?

Немає коментарів:

Дописати коментар