понеділок, 23 квітня 2018 р.

Всесвітній день книги і авторського права

23 квітня відзначається Всесвітній день книги і авторського права

(World Book and Copyright Day)


«Хто полюбить книгу,

той далеко піде у своєму розвитку.

Книга рятує душу від здерев’яніння.»

Т.Г. Шевченко

Дата 23 квітня – символічна для світової літератури – стала приводом для заснування Всесвітнього дня книги і авторського права. У цей день в 1616 році пішли з життя М. Сервантес, У. Шекспір ​​та Інка Гарсіласо де ла Вега. Це також день народження або смерті таких відомих авторів, як Моріс Дрюон, Хальдоур Лакснесс, Дж. Пла і Мануель Мехіа Вальєхо. Цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, що проходила в 1995 році в Парижі, вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх, а особливо молодь, знаходити задоволення в читанні й поважати незамінний внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства. Тоді і було засновано Всесвітній день книги і авторського права і премію ЮНЕСКО за пропаганду ідеалів толерантності в дитячій та юнацькій літературі. Рішення було прийнято з метою освіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знання, найнадійнішим способом його збереження.

Завдяки книзі ми отримуємо доступ не тільки до знань, а й до ідей, духовних і моральних цінностей, до розуміння краси і творчих досягнень людини. Носій інформації, основа освіти і творчості, книга дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить зі звичаями і традиціями різних народів. Книга – це вікно в світ культурного різноманіття, це міст, який з’єднує різні цивілізації в часі і просторі. Відзначаючи Всесвітній день книги і авторського права, ми всі повинні особливу увагу приділити важливій ролі книги в збереженні і примноженні культури кожної держави. Адже книга – це найкращий помічник в наших спільних зусиллях із захисту і збагачення культурної спадщини людства. Тому щорічно число різних ініціатив і заходів, приурочених до цього Дня зростає, розширюється їх географія проведення. Серед найпопулярніших у багатьох країнах світу традиційно – це книжкові ярмарки і виставки, публічні читання творів світових класиків літератури і різні культурно-розважальні заходи.Існує ще одна традиція у сьогоднішнього свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на 1 рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій – Міжнародного союзу видавців (МСІ), Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ (ІФЛА) і Міжнародної федерації книгопродавців (МФК). Присвоєння цього звання є свідченням бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи та читання, а також співпраці між основними партнерами в книговидавничій справі.
Світовими столицями книги ставали дуже різні міста: Мадрид (Іспанія), Олександрія (Єгипет), Нью Делі (Індія), Монреаль (Канада), Богота (Колумбія), Бейрут (Ліван), Любляна (Словенія), Буенос Айрес (Аргентина), Єреван (Вірменія), Бангкок (Таїланд), Порт-Харкорт (Нігерія), Вроцлав (Польща), Афіни (Греція) та інші. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/04/23/sogodni__vsesvitniy_den_knygy_ta_avtorskogo_prava_1310203
У книги люди, наче бджоли в соти,
Знесли духовний, чародійний мед.
Сліпцеві очі ним потри, і в миг
Побачить сонце й голубі висоти,
Відчує мислі найстрімкіших літ.
Збагне людські страждання і турботи,
Поможе іншим темряву збороти,
Рвучи з очей пов”язки чорних лент!
Благословенна та ясна година,
Коли Буквар до рук бере дитина,
Коли читає „Кобзаря” юнак,
Коли Франка „огромнії сонети”
Підносять дух, коли говорять Гете,
Шекспір, Міцкевич, Лермонтов, Бальзак.

Дмитро Павличко.

Немає коментарів:

Дописати коментар