середу, 26 грудня 2018 р.

Різдвяні традиції різних країн світу




   Різдво Христове – одне з найвеличніших свят, яке відзначається усіма християнськими церквами світу. Однак, протягом багатьох століть у різних куточках планети формувалися свої різдвяні традиції та звичаї. Ми розповімо Вам про особливості святкування, традиції та атмосферу Різдва у різних країнах світу.

У ВЕЛИКОБРИТАНІЇ
У Великобританії на Різдво всі вікна сільських будинків освітлені свічками, і тому ніч перед Різдвом серед місцевих жителів називається Ніч свічок. Ще з середньовічних часів британці зберегли обряд перевдягання, щоб показати більш живі враження про біблійні історії. Дуже гарна традиція існує в Ірландії : увечері напередодні Різдва двері усіх будинків відкриваються, і кожен, хто зайде в них, стає бажаним гостем. Його обов'язково посадять на почесне місце, запропонують склянку доброго вина і скажуть: «За мир у цьому домі і в усьому світі!».

У ГРЕЦІЇ

У Греції віруючі дотримуються різдвяного посту, а в ніч перед Різдвом діти ходять від будинку до будинку і співають колядки та гімни про народження Спасителя. Однак, поряд з релігійними традиціями в Греції існують і давні язичницькі традиції. Зокрема, існують повір'я про злих та несимпатичних ельфів, які ще 12 днів після настання Різдва творять в будинку безлад. Тому греки залишають для ельфів подарунки і запалюють ладан, оскільки вважається, що його запах відганяє злих духів. Одним із символів Різдва в Греції є дерев'яний хрест, який прикрашають гілочками базиліка і опускають в низьку чашу, наповнену водою. Після обмивання хреста вода стає святою, і тоді цією водою кроплять кути будинку.

У ГРУЗІЇ
 Досить цікавими є різдвяні традиції в Грузії. Там полюбляють тривалі святкування, основною дією якого є хід “Аліло”. Закінчивши святковий молебень, люди виходять з церков, щоб зібрати пожертви для сиріт та безхатченків. Пожертви складаються на вози, які везуть воли, слідом йдуть діти, за ними – духовні особи, городяни, пастухи. Останнім йде караван волхвів, виспівують різдвяні пісні.

У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ

    Різдво – найулюбленіше і значиме свято всіх віруючих американців. Тільки Америка – це країна безлічі національностей і народностей, кожна з яких дотримується власних традицій. Як правило, святкування Різдва починається в Святвечір із Різдвяної служби і переходить в багате застілля. Американці з польським корінням прикрашають будинок пучками сіна, які акуратно кладуть на підлогу або під святкову скатертину на згадку про ясла і хлів, де народився Христос.

У південних штатах Різдво відзначають шумно, голосно, з салютом і феєрверками. Традиція бере початок від ранніх американських поселенців, які так само голосно вітали своїх сусідів зі святами. А ось на Алясці з ліхтариками в руках в різдвяну ніч носять з будинку в будинок прикрашену кольоровим папером і фольгою велику вирізану з картону зірку і співають різдвяні пісні. А в штаті Нью-Мексико вулиці і дахи будинків прикрашають свічками в саморобних свічниках. Таким чином, вогники освітлюють шлях новонародженому Ісусу.


В БРАЗИЛІЇ
   На батьківщині кави день появи Сина Божого відзначається без звичних для нас атрибутів – снігу, саней, сніговика і, звичайно ж, морозу. У цей час тут панує страшенна спека. Бразильці народ дуже віруючий. Про початок свята бразильців сповіщає свята «Меса Півня», оскільки саме ця домашня пташка сповіщає про настання ранку. В Бразилії появу на світ Ісуса відзначають масовими вуличними гуляннями з яскравими запальними танцями і співами. Жителі південноамериканської держави обов’язково збираються всією родиною за столом напередодні свята, яке не обходиться без присутності національного Святого Миколая , якого називають Пай Натал.

В МЕКСИЦІ
   У Мексиці Різдво настільки шановане свято, що вже з середини грудня багато мексиканців припиняють ходити на роботу. Вони готуються до свята, проводять час з сім'єю, відвідують рідних і друзів. 16 грудня починається урочистий хід, який символізує біблійну історію про те, як Марія і Йосип з немовлям Ісусом шукали собі нічліг. Учасники процесії йдуть містом із запаленими ліхтариками і стукають у двері кожного будинку. А на Різдво мексиканці обов'язково б'ють тарілки – на щастя і на знак закінчення старого року.

В ЯПОНІЇ
   В Японії замість Діда Мороза основна фігура свята – бог Хотейошо, у якого очі… на потилиці. Традиційне різдвяне меню японців – рис, боби, гриби і бамбук. І, звичайно, улюблений веселий напій саке. Ще на Різдво японці біля своїх будинків розвішують на високих жердинах пучки соломи і підпалюють їх, щоб відлякати злих духів.

Але як би не відзначали Різдво у всьому світі, всіх об'єднує одне – практично в кожному домі панує спокій, затишок і радість. Люди забувають про всі негаразди і перебувають в атмосфері свята!

Немає коментарів:

Дописати коментар