субота, 23 лютого 2019 р.

1 березня - Всесвітній день котів



Мало знайдеться в світі людей, байдужих до цих милих, грайливих, ласкавих і дуже розумних домашніх тварин. Йдеться, звичайно ж, про котиків. Ці симпатичні, лагідні тваринки, міцно зайняли своє місце у житті людей. Фелінологи (дослідники котів) стверджують, що у світі сьогодні налічується 256 видів котів, які, безумовно, доповнюють затишок у всьому нашому житті.

Коти супроводжують нас з давніх-давен. Згадайте народні пісні, оповідки, казки – кіт в них виступає в ролі оберегу сім’ї, захисту дітей, молодших членів сім’ї.





У колискових піснях саме кота ми кличемо глядіти за немовлятками – навіть донедавна зберігався звичай перед тим, як дитину покласти у візочок, туди клали кішку «щоб дитині був спокійний сон»; у весільних обрядових піснях кіт відіграє важливу роль, тож вважається, що за тиждень до весілля потрібно всіх зустрічних котів запрошувати до себе на весілля, а перед шлюбною ніччю спекти спеціальний хліб, яким пригостити свого (або сусідського) кота; найпопулярніша традиція, яка збереглась до наших часів – перед новосіллям впускати в дім кішку: вважається, що там, де вона вляжеться, добре ставити ліжко.




найкращі книги про кішок


1. "Мирські види кота Мурра" Ернест Теодор Aмадей Гофман



  Класичний "хвостатий" твір, сатиричний роман видатного німецького письменника вийшов у 1819-1821 у двох томах. Критики стверджують, що «кожен день ставлення кішки Mурри, є фрагментами біографії автора. Це вершина творчості Гофмана. Історія не без гіркої іронії і сатири, тому і залишається актуальним твором і для сьогодення.


2."Без прикрас" Террі Пратчетт.Кішка від А до Я, без прикрас та перебільшення. Террі Пратчетт з його звичайною іронією показує у цій книзі читачам світ домашніх тварин і їхніх диких родичів, переговори про основні закони kotoustrojstva, про правила, вони, і вони не підкорятися нам. Чудові ілюстрації художника-графіка.
3. "Дьюї. Кіт із бібліотеки, який потряс весь світ, Вікі Майрон"

4. "Щоденник кота Шашлика" Aлекса Экслера
5. «Щоденник кота вбивці» Енн Файн


6. "Кіт всередині" Уільям Берроуз
 

  Історія відносини між людиною і твариною, про жорстокість по відношенню до кішок і інших колишніх домашніх тварин, закінчується по філософські: "Ми кішки всередині. Ми кішки, які не можуть ходити самостійно і у нас є тільки один притулок».
7. "Кіт, який знає 14 історій» Ліліан Джексон Браун
Книга є представником сучасних детективів.

8. "Кіт Саймона сам по собі," саймон Tофілда

    Комікс завоював серця десятки тисяч інтернет-користувачів; версія для друку, на основі анімації, чудовий подарунок для любителів сучасного карикатури і тонкий гумор. У цьому творі - історія Кота, який сердиться на свого господаря і пішов у пошуках кращого життя. Книга гарантовано підніме настрій, викликає сильне бажання, щоб взяти свого улюбленця до будинку:)

9. "Ваш покірний слуга кіт" Soseki Нацуме
    “Ваш покірний слуга кіт” є одним з найвідоміших романів засновника сучасної японської літератури. Книга була написана на рубежі 19 і 20 століть. Головний герой - кіт, який, вислухавши розмови майстра і його гостей на новомодній течії сучасної думки, зокрема, про індивідуалізм, уявив себе незвичним. Підтекст книг: "Не всі люди, люди".

Немає коментарів:

Дописати коментар