четвер, 16 лютого 2017 р.

про Святого Валентина.



День святого Валентина в країнах Західної Європи існує шістнадцять століть. Але навіть давні язичницькі культури мали свята, присвячені коханню. Однак наша розмова про Святого Валентина. Під час правління Клавдія II в 269году армія Римської Імперії, що знаходиться постійно в стані війни, відчувала брак солдатів. Причиною цього вважали шлюби, легіонер, який  має сім'ю, не рвався брати участі в далеких військових походах  захищати інтереси імперії, а хотів залишитися вдома зі своєю сім'єю і піклуватися про неї. Щоб мати достатньо солдатів, імператор прийняв закон, за яким легіонер не мав право одружуватися. Але закохатися, молодим чоловікам заборонити ніхто не міг.
Проте в місті Терні жив священик Валентин, який, незважаючи на всі заборони, продовжував вінчати легіонерів. Він співчував закоханим солдатам, намагався помирити посварених закоханих, писав листи за неписьменних легіонерів і передавав їх коханим дівчатам, а так само відправляв подарунки та квіти. Коли про активну діяльність Валентина стало відомо імператору, священика заарештували і засудили до страти.
Більш ніж через два століття після загибелі Валентина, Римська католицька церква канонізувала його як мученика за християнську віру. 
Римський Папа Геласиус проголосив 14 лютого Днем святого Валентина.
У Західній Європі цей день стали відзначати з XIII століття, в США з середини XVIII століття, в Японії - з 30-х років XX століття. У цей день багато прагнуть вінчатися, прийнято вважати, що такі шлюби міцні і щасливі. У цей день прийнято дарувати один одному подарунки. Ця традиція зародилася давно і збереглася до сьогоднішнього дня. Так на початку минулого століття в Америці було прийнято посилати улюбленим марципани, в Японії кохані дарували шоколад. Французи дарують коштовності, данці посилають один одному засушені білі квіти і валентинки без підпису. В Англії молоді дівчата проводять своєрідне ворожіння в цей день. Вони встають на зорі, і близько вікна розглядають чоловіків, що проходять. Перший чоловік, якого вона зустріне - її майбутній чоловік. Подібним чином в день святого Валентина ворожила шекспірівська Офелія. Дещо по-іншому ворожать в цей день молоді мешканки Дербширі, дівчата дванадцять разів обходять навколо церкви, після цього вона повинна зустріти судженого. Неясно кого вона могла зустріти пізньої ночі  близько церкви, але традиції в Англії дуже сильні. Крім цього у річки та водойми молоді англійки кидають клаптики паперу з написаними чоловічими іменами, папірець, який спливав першим, вкаже на ім'я майбутнього  чоловіка.
Але не у всіх країнах вітається це миле свято. Деякі мусульманські країни не визнають його, а в Саудівській Аравії він і зовсім заборонений. Порушення заборони карається високим штрафом.

Не будемо говорити про сумне, в нашій країні це свято не заборонене і стає все більш популярним рік від року. Ось і цього року в гімназії працювала пошта закоханих, хлопчики знеяковіло підкладали дівчаткам валентинки із привітанням. Більшість дівчат посміхалися від кількості отриманих привітань. Це так добре, коли товариші тебе не тільки поважають, а й люблять!

Немає коментарів:

Дописати коментар